over de speeltuin

machine

slingerwater

foto-bandenrij

dsc_7467

Op 18 augustus 2016 ging een lang gekoesterde droom in vervulling: de nieuwe natuurspeeltuin op het terrein van De tuin van de smid werd geopend!

In de speeltuin is altijd wat nieuws te ontdekken! Kinderen van 7 jaar en ouder kunnen hier naar hartenlust slootje springen, klimmen, ravotten en hutten bouwen. Spelenderwijs zijn zij gezond in beweging en maken kennis met de natuur: liggend op de brug naar waterbeestjes kijken, op zoek naar geurende kruiden of als een koning zittend op de boomtroon.

Het had letterlijk heel wat voeten in aarde voordat de speeltuin er was. De eerste stap was het werven van subsidies via Stichting Strandwal. Daarna konden ontwerpers Suzanne van Ginneken en Fanni Tesselhof aan de slag. Hun plan moest passen in de natuurlijke omgeving van het polderpark. Daarom bedachten zij veel slootjes en bruggetjes. Ook werd gekozen voor planten en bomen die van een vochtige omgeving houden. Na het benodigde graafwerk kwamen de stammen, touwen, banden en het nieuwe groen. Het duurde even voordat alles ging groeien, de natuur laat zich niet dwingen… Maar op 18 augustus werd ieders geduld beloond en kon de speeltuin feestelijk worden ingewijd.

Toch is de natuurspeelplek nooit af. Want we blijven dromen. Zo denken we dat het terrein zich ook prima leent voor natuureducatie. Maar ook sportactiviteiten kunnen een mooie invulling zijn, of misschien wel een openluchttheater?

Lijkt het u leuk om mee te helpen bij het onderhoud van de natuurspeeltuin? Onder professionele leiding werken we wekelijks (voorjaar en zomer) aan het groen en de speeltoestellen. En als u suggesties of ideeën heeft horen we die natuurlijk ook graag!

En ouders, nemen jullie een setje droge kleren mee voor het geval een oversteek niet helemaal droog gelukt is?

De speeltuin van de smid is mede mogelijk gemaakt door:

Fonds Lokale Initiatieven, Fonds 1818, Provincie Zuid-Holland: Bewegen in het Groen, Jantje Beton, Hoogheemraadschap van Rijnland (natuurvriendelijke oevers), Gemeente Leiden: Waterplan (graven van de sloten), Groene Motor Vouchers en Stichting Springzaad (training voor groenonderhoud)